Minestrone

 

En av världens mest berömda soppor? Kanske, jag vet inte. Men god är den och den förtjänar verkligen att få sin plats i köket emellanåt. Mörka höstkvällar, en regnig dag i juni eller en vinterdag i januari – det finns alltid plats för en riktigt bra Minestrone.

Som alltid, med klassiska recept, så finns det oändliga variationer på recept. Mitt recept är nog ganska klassiskt och ett hopplock från egna matupplevelser, jämförande av en mängd olika regionala recept och egna trevande försök i köket. Nu är jag ganska bra på det.

6 personer

1 burk borlottibönor

2 kokta potatisar

1 tomat

Lagerblad

Kyckling eller grönsaksbuljong

2 lökar

2 morötter

2 stjälkar selleri

1 fänkål

3 klyftor vitlök

2 burkar hela plommontomater

1 squash

2 glas rödvin

1 paket bacon

40 g Färsk spenat

100 g Pasta

Parmesan

Skölj bönorna och koka sen bönorna i en kastrull med 5 dl buljong. Mosa den kokta potatisen och finhacka 1 färsk tomat som du också lägger i uppkoket tillsammans med 2 lagerblad.

Finhacka lök, morötter, bacon, fänkål, vitlök och selleri. Lägg detta i en gryta och fräs på svag värme i ca 20 min. Tillsätt plommontomaterna, squash och rödvinet. Låt hela härligheten småputtra i ytterligare 15 minuter.

Grovhacka spenaten och lägg i grytan. Ta småbitar av pasta och lägg i. Slå på bönorna med buljongen och koka ca 8 minuter.

Servera med ett gott bröd och riv parmesan över om du vill. Ruskigt gott…
italien - italiensk mat - minestrone - minestronesoppa - soppa