Lyxig pastasallad

 

Den här varianten av pastasallad är absolut den vi gör oftast hemma. Dels för att den är supergod men också helt perfekt att förbereda då den klarar av att stå ett dygn innan servering utan märkbar påverkan. (Man låter bara bli att addera dressingen och ruccolan, och gör det vid servering) Så det är en perfekt sallad om man ska göra till en studentbuffé eller liknande och vill kunna förbereda innan.

Den här salladen med sina lite mer tåliga grönsaker fungerar utmärkt som vegetarisk rätt. Vill man ha något mer i så går det ju alldeles utmärkt att blanda ner tonfisk, grillad kyckling eller vad man nu känner för.

4 – 6 personer

350 gram pasta

1 burk med kronärtskockshjärtan

5 dl gröna ärtor

1 bunt med sparris

1 ask körsbärstomater

1 liten zucchini

Ruccola

En handfull svarta oliver

Färsk basilika och persilja

Salt och peppar

Dressing (Variant med tomatdressing nedan)

1 del vit balsamvinäger

3 delar olivolja

Lite dijonsenap

Börja med att halvera tomaterna och lägg i en skål med lite olivolja och salt. Detta frigör saft och smak från tomaterna.

Koka pastan. Häll i ärtorna och sparrisen skuren i mindre bitar när det återstår 2 minuter av koktiden (Inte topparna på sparrisen). Ta av från spisen medans det fortfarande finns ganska mycket tuggmotstånd. Skölj med kallt vatten och häll i en stor skål.

Dela kronärtskockshjärtan. Skala zucchinin och skör sedan remsor med hjälp av en osthyvel. Undvik dock att ta med det vattniga som är i och runt fröhuset. Häll ner detta och tomaterna i skålen med pastan. Hacka basilika och persilja och strö över.

Blanda ihop dressingen och addera så mycket senap som behövs för att få rätt konsistens. Häll över salladen och smaka av med salt och peppar. Vänd ner ruccola och blanda runt. Strö över oliverna topparna från sparrisen.

En annan supergod variant på dressing till den här salladen är tomatdressing. Jag brukar följa mitt recept för tomataioli men utan ägg och med lite mer tomatpuré. Du hittar det receptet här. (Anpassa mängden dessing efter mängden pastasallad.)

Lycka till med våren och sommarens alla pastasallader!

Missa inga nya recept eller uppdateringar - gilla Ruskigt gott på Facebook. 

buffé - pastasallad - vegetariskt