Kyckling nuggets italian style med tomataioli

 

Kyckling nuggets italian style, nuggets på ett lite annorlunda sätt. Lärde mig det av en händelse på en resa i Kroatien 2015 då vi hade italienare som grannar. En kväll käkade vi ihop och då fick jag lära mig ett par bra knep. Det första är att inte steka eller fritera dom, dom blir bäst ugnsbakade. Och det andra är att doppa dom i mjölk innan de vänds i brödsmulor och parmesan. Och sen en alldeles underbar tomataioli serverad till. Sedan dess är det här typiskt fredagsmys hemma hos. Kyckling nuggets italian style, fräscha grönsaksstavar och några olika dippsåser. Men alltid med tomataioli.

Receptet blir bäst om du använder rivna brödsmulor, något större än ströbröd. Men det går med ströbröd också. Om laktosfrimjölk fungerar så klart också jättebra.

4 - 6 personer

4 kycklingbröstfiléer

70 g rivna brödsmulor av ljust bröd (eller så tar du ströbröd)

70 g finriven parmesan

1 dl mjölk

Olivolja

Sätt ugnen på 200 grader. Börja med att riva brödsmulorna och parmesanen och lägg upp ner i en djup tallrik. Häll mjölken i en liten skål. Skär upp kycklingfileérna i lagom stora nuggets. Ta fram en ungsform och klä in i bakplåtspapper. Pensla med lite olivolja på bakplåtspappret. Ta sedan kycklingbit, en i taget, och doppa först i mjölken och rulla sedan i bröd och parmesanblandningen. Tryck till ordentligt och se till att det fastnar ordentligt. Lägg upp i formen och se till att de inte ligger på varandra. Ringla lite olivolja över. Ska du göra många så kan du använda en plåt med bakplåtspapper på istället. Sätt in i övre delen av ugnen och ge det ca 25-30 minuter. Dom ska bli fint gyllenbruna. Vill man ha lite extra färg kan man sätta på grilläget de sista minuterna.

Under tiden hinner du fixa både grönsaksstavar och dippsåser om det är så du vill ha det serverat. Annars så gör du det som du tycker passar till, pommes, ris eller vad det nu kan vara.

Och här får du den underbaraste tomataiolin du kan tänka dig.

1 sats med dippsås

2 äggulor

1 vitlöksklyfta

Zest och juice av 1 citron

1 msk tomatpuré

2 matskedar varmt vatten (Från kranen eller micra)

2 dl olivolja

Salt

Blanda alla ingredienser, förutom olivoljan och salt, i en blender. Kör blendern tills des att det är en mjuk röra utan några bitar. Fortsätt att köra och häll försiktigt ned olivoljan sakta och med lätt hand. När all olivolja gått in så stoppar du och smaksätter med salt. Klart.

Den här aiolin är helt underbar! Lycka till med nuggets och aioli!

Ps: Glöm inte att föja Ruskigt gott på Facebbok.

aioli - fredagsmys - italiensk mat - italienskt - kyckling - nuggets - tomataioli