Köttfärslimpa på italienska

 

Jag vet inte riktigt hur man ska beskriva en italiensk köttfärslimpa. Den är så full av smaker, mjuk men härligt frasig utsida. Vad man har i varierar efter säsong och så klart, efter vart i landet man befinner sig och vem som berättar om just sitt recept. Men en mer saftigare köttfärslimpa får man leta efter.

I Sverige äter vi ju traditionellt vår köttfärslimpa med potatis, gröna ärtor och gräddsås. I Italien har jag stött på flera olika varianter. Oftast så lägger man potatis/rotfrukter kryddade med rosmarin runt om i samma form och sen serveras det hela med en tomatsås. Vi äter den alltid med tomatsås och broccoli – också jättegott.

Och det här en ganska stor sats – jag brukar alltid skiva upp det som blir över och lägga i frysen. Perfekt när man någon dag vill ha en snabb middag utan någon större matlagningsinsats. Du kan självklart halvera eller räkna om receptet så att det passar för dig.

10 - 12 personer

1 kg nötfärs

500 gram fläskfärs

1 rejäl näve färsk spenat

1 dl champinjoner

3 skivor vitt bröd

½ dl mjölk

1 dl mozarellost

5 msk riven parmesan

1 dl rött vin

3 vitlöksklyftor

6 skivor kokt skinka

1ägg

2 tsk torkad oregano

1 tsk torkad basilika

Sätt ugnen på 200 grader. Ta brödskivorna och skär bort kanterna. Hacka innanmätet i små tärningar och lägg i en skål med lite mjölk.

Börja med att skiva champinjonerna som du steker gyllenbruna i lite olivolja. Låt svalna något och lägg sedan i en stor skål. Koka upp vatten i en kastrull och lägg ner spenaten när det kokar. Koka 1 minut och häll sedan av spenaten som du sedan kramar vätskan ur och finhackar. Lägg i skålen med champinjonerna. Tillsätt brödtärningarna som legat i mjölk.

Ta en lämplig bit mozarella och tärna fint. Riv parmesanosten. Skala och finhacka vitlöken. Skär den kokta skivan i små tärningar. Lägg allt i skålen och knäck ett ägg över. Slå på rödvinet. Tillsätt oreganon och basilikan. Salta och peppra. Lägg nu i färsen i skålen och börja blanda om ordentligt så att alla ingredienser blir jämt fördelade i smeten.

Forma smeten till en köttfärslimpa och lägg i en ugnsform. Grädda i ugnen i 1 timme. Om du tycker att det blir väl mörk yta så kan du lägga på aluminiumfolie på slutet. Under tiden har du nu gott om tid att laga till de tillbehör du önskar.

Ta ut och låt vila 10 minuter innan servering.

Missa inga nya recept eller uppdateringar - gilla Ruskigt gott på Facebook. 

husmanskost - italiensk mat - italienskt - köttfärslimpa