Åkta Italiensk tomatsås

 

Egentligen skulle man nog kunna fylla en hel blogg om tomatsås. Och lite farligt är det att påstå att man har receptet på den absolut bästa. För det finns oändligt många varianter. I varenda italienskt hem har man den rätta och kockar världen över har sina. Men jag ska ge er grunderna till vad som kännetecknar en riktigt bra tomatsås och vad du ska tänka på beroende på årstid, tid för såslagningen och vilka råvaror du har till hands. Och sist men inte minst så kan du kika på mina 4 olika tomatsåser som är våra favoriter. Hemma i vårt kök.

Tre grundregler för en bra tomatsås

1 Bra råvaror och välj typ av sås efter säsong

Som alltid, men synnerligen i en så naken sås som tomatsås så är det avgörande för resultatet. Vad du väljer beror på säsong, vilket du kan läsa mer om nedan. Men grundregeln är svenska, helst egna, på sommaren och resten av året så är det tomat på burk som gäller. Och då ska du i första hand välja hela tomater på burk då krossade tomater brukar vara ganska vattniga och oftast är resultatet av 2:a sortering av tomater. Varför inte färska året om? För att det du hittar i butiken är framställt i växthus, främst i Holland där tomaterna aldrig får se något ljus mer än från speciallysrör. Tomaterna blir smaklösa och tråkiga helt enkelt. Vill man ändå använda färska finns det ett knep som du kan läsa om i det här receptet.

2 Låt det ta tid

Tomatsås blir bättre med längre koktid, enda undantaget är den du gör på färskrivna tomater som går snabbt att göra. Men ingen bra tomatsås är klar på under 30 minuter vid spisen, gärna ännu längre. Så att ha tid är en bra förutsättning, å andra sidan kan man göra en rejäl sats och frysa in. Det är lyxigt att ha färdig tomatsås i frysen och kunna plocka fram sommarkänslan på en kvart när inte tid för matlagning finns.

3 Använd kokvattnet från pastan

Den bästa tomatsåsen får du när den tillreds länge och nästan hinner bli torr i kastrullen. Men genom att dra upp värme och tillsätta lite kokvatten innan du lägger ner pastan ger den fulländade tomatsåsen. Du får rätt konsistens när kokvattnet reder och gör såsen så där perfekt simmig och klibbvänlig till pastan du använder.

Så mina 4 recept på tomatsås hittar du här:

Basic tomatsås gjord på hela tomater i konserv. Ruskigt god.

Tomatsås för sommaren som du gör med färska tomater

Fuskvarianten där du kan använda färska tomater hela året men med lite trix till.

Fine dining – den finaste av dem alla. Tar tid men så lyxigt gott. Multo bene! (Länk kommer)

italiensk mat - italienskt - tomatsås